5 Redenen waarom je Resurrection gezien moet hebben

Een oude kluizenaar leeft al jarenlang afgezonderd van de beschaafde wereld. Uit medelijden neemt hij een jongeman in huis die hij halfnaakt heeft aangetroffen in de natuur. Dat is het recept van Resurrection, de eerste langspeelfilm van Kristof Hoornaert. Een zeer opmerkelijk debuut dat je zeker niet mag missen. Hieronder vind je vijf redenen waarom.

1. Het filmdebuut van Kristof Hoornaert

Een eigenzinnige filmmaker. Hij begon op eigen houtje ideeën uit te werken en regisseerde met ‘Kain’, ‘The Fall’, en ‘Empire’ drie bekroonde kortfilms. Hoornaert gelooft niet in het ‘manipuleren’ van het publiek. Hij zorgt ervoor dat de kijkers het moment ervaren, terwijl ze ook de afstand krijgen om na te denken over wat er gebeurt. Met Resurrection heeft hij een overduidelijk visitekaartje afgegeven aan de filmwereld. Dat vonden ze ook op het Capri-Hollywood-filmfestival in Italië, dat hem voor Resurrection bekroonde als doorbraak-regisseur. Het begin van een eigenzinnig mooie carrière dus, en jij kan het meemaken.

2. Een andere manier van film kijken

Resurrection is een verfrissende manier van film kijken, zonder beroep te hoeven doen op dialogen, filmmuziek of camerabewegingen. De film is een pure cinematische ervaring. Niet vertrekkend uit een standpunt van entertainment, maar uit een standpunt van kunst. In de eerste plaats wordt er geen verhaal verteld, er wordt poëzie gemaakt. Een film die je op een emotioneel niveau aanspreekt.

3. Johan Leysen & Gilles De Schryver

Twee kanjers van acteurs zorgen ervoor dat de visie van Hoornaert perfect vertaald wordt naar het scherm. Het samenspel tussen de twee is een stukje magie. En dat zonder dialogen.  

Johan Leysen: gemaakt voor cinema, gemaakt voor deze film. Anders dan in de meeste van zijn filmrollen, speelt hij nu een introverte, gevoelige man. Leysen is iemand die zonder woorden te gebruiken kan uitdrukken wat hij voelt en denkt. Zijn lichaam vertelt het verhaal voor hem. Een genot om naar te kijken.

Gilles De Schryver: wat een openbaring. Terwijl we hem vooral kennen van zijn minder serieuze rollen, zien we hem nu van een compleet andere kant. Net als Leysen heeft Gilles De Schryver geen woorden nodig, enkel lichaamstaal. In Resurrection zien we hem als verloren zoon. Doorheen de film zien we hem meer en meer mens worden, herboren worden. Deze transformatie beeldt hij met glans uit. Een enorm talent.

4. Visuele meester Rimvydas Leipus

De Litouwse director of photography Rimvydas Leipus is een perfecte match voor deze film. Hij is een meester van het licht en beeld, met al verschillende mooie films op zijn teller. Voor een film als Resurrection, waarbij het visuele enorm belangrijk is, is het noodzakelijk om pure en heldere beelden te hebben. Wat een geluk dat Leipus net uitblinkt in beelden met een natuurlijke schoonheid.

5. De beleving van de film

Resurrection is meditatie. De kijker moet zichzelf een weg doorheen de film denken en voelen. De film geeft jou beelden, jij moet zelf de betekenis uitmaken. Hoornaert stelt vragen, maar geeft geen antwoorden. Wel geeft hij het publiek de tijd om te reflecteren over de wreedheid van de mens en beschaving, en hoe we daar een antwoord op kunnen geven. Dit zorgt voor een veel rijkere filmervaring.

Mis Resurrection niet! Alle vertoningen