De Vlaamse Filmkalender


Een nieuw jaar, een nieuwe kalender. In 2018 staan er verschillende Vlaamse bioscoopreleases op de planning waar we reikhalzend naar uitkijken. Om het jou makkelijk te maken, sommen we hieronder de meest prikkelende titels op.


Patser - Adil El Arbi & Bilall Falah

24 januari

Hollywood-soldaten Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn ondertussen aan hun derde langspeelfilm toe. Matteo Simoni speelt de leider van een groep Marokkaanse jongeren die zich op de Antwerpse drugshandel storten. Krijgen we in januari al de film van het jaar? Alles wijst in die richting. Niet te missen dus!


ZOOks - Kristoff Leue, Dimitri Leue, Thomas Ceulemans 

4 februari 

ZOOks is een animatiefilm van Kristoff en Dimitri Leue over een wereld waar de mens volledig gescheiden leeft van de natuur. Hij werd gemaakt op basis van rotoscopie, een traditionele 2D animatietechniek waarbij het verhaal eerst helemaal wordt gefilmd - met échte acteurs - en nadien actie per actie met de hand wordt getekend. ZOOks stelt je dan ook voor aan de tekenfilmfiguren van heel wat bekende gezichten zoals Frank Focketyn, Wim Helsen, Matteo Simoni en nog vele anderen! Het wordt een spannend avontuur, daar mag je zeker van zijn.


De Buurtpolitie: De Tunnel

7 februari

Na het succes van de eerste film, komt De Buurtpolitie met een tweede: De Tunnel. Deze keer is het politiekorps op zoek naar dynamietdieven, terwijl ze ook te maken hebben met mysterieuze grondtrillingen. Nog meer spanning, nog meer lachen, nog meer emotie. Wij kunnen niet wachten.


Charlie & Hannah Gaan Uit - Bert Scholiers

14 februari

Het langspeeldebuut van Bert Scholiers. Een zwart-witfilm die een ode is aan het ongedwongen leven van mid-twintigers met te veel tijd en te weinig belkrediet. De liefde voor film van Scholiers spat van het scherm af. Een unieke filmervaring die je niet mag missen.


Rosie & Moussa - Dorothée van den Berghe

28 maart

Rosie & Moussa is een familiefilm gebaseerd op de kinderboeken van Michael De Cock en Judith Vanistendael. We ontdekken de grootstad als een plek om eindeloos veel avonturen te beleven. Spelen, dromen, op-en-top kind zijn. Een ideale film voor de hele familie.

 

Niet Schieten - Stijn Coninx

24 oktober

9-jarige David van de Steen verloor zijn moeder, vader en zus bij de laatste aanslag van de Bende Van Nijvel in Aalst. Dat is het uitgangspunt voor de nieuwste film van topregisseur Stijn Coninx. Een onwaarschijnlijk sterke cast voor een ongetwijfeld aangrijpend verhaal. Houd 24 oktober al maar vrij.


Coureur - Kenneth Mercken

Releasedatum nog aan te kondigen

Ex-wielrenner en veelbelovende regisseur Kenneth Mercken brengt zijn eerste langspeelfilm Coureur uit. Een film die grotendeels gebaseerd is op zijn verleden als wielrenner. In Coureur zien we de jonge Felix naam maken in de wielerwereld, terwijl zijn vader in zijn zoon de kans ziet om zijn mislukte wielerdromen waar te maken. Kan Felix om met de moordende concurrentie en zijn frêle gezondheid? De film heeft alles om een Vlaamse klassieker te worden.

 

 

Buiten de bovenstaande kleppers zijn er nog een heleboel veelbelovende films om naar uit te kijken:


BABA YEGA The Movie: 28 maart. Een knotsgekke familiefilm met Baba Yega, de winnaars van Belgium’s Got Talent vorig jaar.


Sylvain De Coninck - Erik Lamens: Najaar 2018. Een film over het leven van Sylvain Tack.


Ascension - Bas Devos: Najaar 2018. Een film over de nasleep van de aanslagen van 22 maart. Drie verhalen over mensen die verloren zijn in de grootstad.


Bastaard - Mathieu Mortelmans: Najaar 2018. Een psychologische thriller over een gezin dat de dood van een zoon probeert te verwerken. Ze nemen een dakloze jongen in huis, maar dat zet de relaties in het gezin onder druk.


Girl - Lukas Dhont: Releasedatum nog aan te kondigen: Het verhaal van de 15-jarige Lara, die het wil maken als ballerina.