De Ensors

Op zaterdag 16 september 2017  werden in Oostende op het filmfestival de jaarlijkse Ensors, ofwel Vlaamse filmprijzen, uitgereikt. Ook dit jaar beslist een professionele jury over de nominaties en de winnaars. Caroline Pauwels,  VUB –rector, zetelt de tienkoppige jury voor. Het hoogtepunt van deze Vlaamse focus is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, die dit jaar aan zijn 8ste editie toe is.

 De Ensors zijn dan ook een welverdiende bekroning op het werk van de Vlaamse audiovisuele sector.

De Jury in 2017

1. De  voorzitter werd dit jaar gekozen door VUB rector Caroline Pauwels:

“Het was een eer om als voorzitter van zo een mooie jury te worden gevraagd. De Ensors zijn een belangrijke en terechte erkenning van de passie, het professionalisme en merites van de hele Vlaamse filmsector. Een eerbetoon dat door de jury heel ernstig maar ook steeds collegiaal en open werd bediscussieerd. Hoe moeilijk zo een jurering ook, het finale resultaat wordt door iedereen gedragen.”

Caroline Pauwels wordt vergezeld door negen vertegenwoordigers uit alle sectoren van de Vlaamse audiovisuele wereld:

2. Scenarist Annelies Verbeke debuteerde in 2003 met de internationale bestseller Slaap! Verbeke schreef enkele filmscenario’s (o.a. voor Swoonie van Kaat Beels, samen met Michel Sabbe) en werkt ook veel voor het theater.

3. Producente Viviane Vanfleteren werd al tot tweemaal toe genomineerd voor de Oscars met haar animatiefilms ‘Les Triplettes de Belleville’ en ‘Brendan and the Secret of Kells’. De laatste jaren produceerde ze veel internationale animatieseries en waagde ze zich ook aan enkele fictieprojecten, zoals ‘Weekend aan zee’ en ‘ This no Land’.

4. Regisseuse Nathalie Basteyns maakte recentelijk de alomgeprezen tiendelige één- reeks ‘Beau Séjour’ en eerder ook ‘Clan’, samen met Kaat Beels. Binnenkort zal ook de film ‘Façades’ te zien zijn waar ze samen met Kaat Beels aan meewerkte.

5. De Nederlandse actrice Willeke van Ammelrooy is ongetwijfeld één van de bekendste actrices uit de lage landen met klassiekers als ‘De Lift’ en ‘Ciske de Rat’ en de film ‘Antonia’ die in 1995 de Oscar won voor Beste Buitenlandse Film. Ondertussen regisseerde ze ook enkele films en commercials. Binnenkort komt de Nederlandse film ‘Het leven is Verrukkelluk’ uit met Willeke in de hoofdrol.

6. Jan Eelen is regisseur van o.a. het populaire Callboys en eerder ook van ‘Het Eiland’, ‘In de gloria’ en ‘De Ronde’.

7. Filip Peeters heeft er al een hele carrière opzitten als acteur, in zowel binnen- als buitenland, en was te zien op televisie en in de bioscoop, zo o.a. in ‘Salamander’, ‘The Team’, ‘The Missing, ‘De Hel van Tanger’, De Loft’, ‘De Indringer’ en ‘Dossier K’. In 2015 kende hij zijn debuut als regisseur met de film ‘Wat mannen willen’.

8. De Vlaamse zanger, muzikant, en acteur Wannes Cappelle, is beter bekend als de frontman en stuwende kracht van het Zesde Metaal. Met zijn band brengt hij eigenwijze Westvlaamse nummers en won hij in 2005 de prijs Jong Muziekwerk bij Theater Aan Zee. In 2015 is Cappelle te zien in ‘Bevergem’, de bejubelde Canvas-serie waarvan hij één van de scenaristen is. Filmfestival Oostende is hét festival in Vlaanderen dat Vlaams talent viert. Zo kiest ze steevast voor een Vlaamse openingsfilm, dit jaar “Cargo” van Gilles Coulier.

9. Cameraman Lou Berghmans is al jaren een veelgevraagde cameraman en stond mee in voor de cinematografie van o.a. ‘Groenten uit Balen’, ‘De Ronde’, ‘Marina’, ‘Den elfde van den elde’. Momenteel werkt hij mee aan de nieuwe televisiereeksen ‘Tytgat Chocolat’ en ‘Salamander II’ die verwacht worden in 2018.

10. Bart Van Loo zorgde voor de Production Design van o.a. ‘Vele Hemels’, ‘Tabula Rasa’, ‘In Vlaamse Velden’.

Winnaar:

Home ging naar huis met 6 enors, waaronder die voor beste film.

 

Wie maakten er kans?

- Allemaal Familie

- Buurtpolitie, de grote geldroof

- De Premier

- Everybody Happy

- H.I.T.

Home

- Kings Of the Belgians

- Le Ciel Flamand

- Le passé devant nous

- My First Highway

- Pippa

- Souvenir

- Sprakeloos

- Uitschot

- Vincent